Zelf keukenkastjes verven is een ontspannen klus

Keukenkastjes schilderen
Misschien bedenkt u op een dag dat uw keukenkastjes toe zijn aan een nieuwe kleur. Op de huidige kleur bent u wel een beetje uitgekeken en een keukenrenovatie is iets te rigoureus. Het is een bijzonder leuke klus om zelf een keukenkastje te verven. Zo kunt u helemaal zelf bepalen welke kleur het kastje krijgt, en hopelijk tevreden op het resultaat terugkijken.

Zelf een keukenkastje verven

Voor het verven van een keukenkastje hoeft u echt geen schilder in te schakelen. Het is financieel voordeliger wanneer u zelf de handen uit de mouwen steekt. Zelf een keukenkastje verven is een relatief eenvoudige klus die u aan de hand van een stappenplan in ongeveer een dag kunt voltooien. Hoe lang u er mee bezig bent is afhankelijk van de hoeveelheid keukenkastjes die u wilt verven. In de woonwinkel heeft u de keuze uit tientallen kleuren. Voor inspiratie en de laatste trends zou altijd even een woonblad kunnen lezen. Zo is grijs tegenwoordig een populaire kleur voor keukenkastjes. Maar ook opvallende kleuren als rood en groen doen het vrij goed in de keuken.

Aan de slag met het keukenkastje

Voordat u begint met verven dient u een aantal producten in huis te halen. Schaf bij de woonwinkel onder andere doeken, zeep en schuurpapier aan. Ook schroevendraaiers zijn bijzonder handig om te gebruiken. Daarmee kunt u onder andere de keukenkastjes van de muur halen. Een andere schroevendraaier kunt u wellicht gebruiken om het verfblik mee te openen. Daarnaast heeft u goede grondverf en gewone verf nodig op basis van olie. Gooi tenslotte een aantal verfborstels in het mandje, zodat u ontspannen kunt gaan schilderen.

Schoonmaken en schuren

Met de bovenstaande producten bent u er helemaal klaar voor om zelf keukenkastjes te schilderen. Als eerste stap dient u de keukenkastjes los van de muur te halen. Verwijder daarbij ook de handgrepen van de kastjes. Vervolgens dient u de kastjes zeer goed schoon te maken en met de hand te schuren. Schuurpapier met een fijne korrel werkt prima om even flink te boenen. Keukenkastjes zijn doorgaans erg vet en stoffig. Om de laag met vuil te verwijderen kunt u het beste verfreiniger gebruiken. Op een schoon en vetvrij kastje wordt de verf uiteindelijk een egale laag zonder oneffenheden.

Onderlaag en afwerking

Op de egale laag van de keukenkastjes dient u ten eerste een onderlaag aan te brengen. Daarmee kan de verf zich namelijk het beste hechten. In de woonwinkel zijn diverse primers aanwezig om de grondlaag aan te brengen. De grondlaag zorgt er uiteindelijk voor dat verf perfect is afgewerkt. Zonder deze laag kunnen er lelijke plekken ontstaan op de kastjes, en dat is natuurlijk zonde. Na het aanbrengen van de grondlaag is het tijd om te keukenkastjes zelf te gaan verven. Breng minstens 2 verflagen aan om de keukenkastjes perfect af te werken.

Copyright: Cocci.be Keukenrenovatie