De keuken is een van de meest belangrijke plekken in huis. Niet alleen is het de plek waar eten wordt bereid en de afwas wordt gedaan, voor veel mensen is de keuken de plek om na een lange werkdag een lekkere maaltijd te nuttigen of om een lekker wijntje te nuttigen wanneer je iets te vieren hebt. In kleinere woningen is de keuken ook de plaats waar apparaten zoals de wasmachine en droger vaak staan en dat maakt de keuken tot de werkplaats van het huis. Omdat je een keuken veel gebruikt zal je na verloop van tijd aan vervanging moeten gaan denken. Of misschien verandert de thuissituatie wel in verband met gezinsuitbreiding en wil je graag een grotere keuken. Voor veel mensen is het laten vervangen of uitbreiden van de keuken een prijzige bezigheid en kiezen ze ervoor om dit zelf te doen. Daarbij is een van de eerste en meest belangrijke zaken het aanleggen van een goed stroomnetwerk.
Waar let je op?
Bij het aanleggen van een stroomnetwerk in je nieuwe keuken zal je vaak ofwel een nieuw netwerk aan moeten leggen of het huidige netwerk moeten omleggen omdat de stopcontacten op de verkeerde plaatsen zitten. Kijk allereerst goed naar de apparatuur die in de nieuwe keuken moet worden aangesloten. Vaak komen hier apparaten te staan die veel stroom verbruiken en voor apparaten met vermogen van 2000 watt of meer hebben minimaal een groep 2 voor te reserveren in de groepenkast. Vervolgens dien je de bekabeling te kiezen voor het stroomnetwerk. Tegenwoordige bedrading houdt vast aan een bepaalde kleurcode. Een bruine draad voor de stroomtoevoer, een blauwe voor de stroomafvoer, een zwarte voor stroom vanaf de schakelaar en geel en groen als bedrading voor een aardschakelaar. Kijk dit goed na zodat je de juiste bedrading aansluit. Voor deze bedrading dien je een goede behuizing te installeren om de draden te beschermen tegen kortsluiting door bijvoorbeeld vocht of andere beschadigingen. Meestal is hiervoor een pvc-buis een goede oplossing. Dit harde, doch buigzame materiaal is uitstekend geschikt voor de bescherming van de bedrading. Deze buizen, met de daar doorheen lopende bedrading worden vaak in de muur of in een ingeslepen voeg in de vloer weggewerkt.
Opties
Bij het kiezen van de bedrading naar je nieuwe keuken kun je nog kiezen voor geaarde en dubbel geïsoleerde stopcontacten. Met name een dubbele isolatie kan interessant zijn in het kader van veiligheid. Bij een dubbele isolatie is de behuizing zo gemaakt dat je bij een inwendige kortsluiting zelf niet onder stroom komt te staan. Kom je er niet uit? Stroom kan gevaarlijk zijn. Raadpleeg daarom bij twijfel een vakman via Elektrowerken.nl.